fbpx

Asker kulturhus er selve hjertet i Asker sentrum. Det banker

av  livsglede, musikk og fellesskap.

Fabeldyret utenfor Asker kulturhus har utstrakte hender. Den ønsker varmt velkommen. Skulpturen «Don’t Be A Stranger» oppfordrer alle til å komme inn i et myldrende hus fylt av mennesker og kultur.

– Vi ønsker å være et kulturhus for alle. Det er veldig stort mangfold her både blant publikum og på scenen. Programmet spenner fra profesjonelle, etablerte artister til lokale amatøroppsetninger, sier Nina Foss Haugen i Asker Kulturhus.

Yrende liv

Det kommunale kulturhuset er mer enn en konsertsal. Det er både en kulturarena med ulike kulturtilbud og møteplass for alle aldre. Huset har nesten alt. Og det ligger midt i smørøyet. Like over elva fra boligområdet Elvely og Føyka stadion, ved siden av Trekanten kjøpesenter, strategisk plassert i enden av hovedgata som går fra torget og den nye jernbanestasjonen. Men det er ingen grunn til å ta toget noe sted for å få et kulturtilbud på  høyde med det beste i hele landet.

– Det er et yrende liv her fra morgen til kveld, sier Foss Haugen.

I tillegg til teater- og konsertsaler, rommer huset en utescene, selskapslokaler, seminar- og møtelokaler, galleri, ungdomsklubb med rusfri café og øvingsrom, bibliotek, kino og spisesteder.

– Her er det et mangfoldig og kortreist kulturtilbud for alle som bor i Asker. Vi er skikkelig heldige, sier hun.

Innbyggernes hus

Kulturhuslivet begynner gjerne i biblioteket i første etasje. En skoleklasse er kanskje på besøk i det åpne folkebiblioteket rett inn fra Bakerløkka. I ene hjørnet sitter folk og leser dagens aviser, andre har lånt en av bibliotekets mange PCer.

Oppe i andre etasje sitter ofte forretningsfolk på vei til et møte og nyter husets gratis WiFi. En barnehagegruppe spiser matpakkene sine, mens andre beundrer kulturhusets utsmykkinger eller en utstilling. Og en gang i måneden sitter det askerbøringer klare i vestibylen for å snakke direkte med ordføreren, Lene Conradi. Da er det nemlig Lene-timen.

Noen ganger midt på dagen er det tid for Den kulturelle barnevogna, med foredrag eller små konserter for foreldre med småbarn. Samtidig ha ofte flere samlet seg i kafeen til ett av Askers innbyggertorg, med inngang på baksiden av kulturhuset.

Innbyggertorget er kommunens forlengede arm. Et åpent sted for samarbeid mellom innbyggerne, lag- og foreninger, næringsliv og kommunale tilbud. Der man kan bestille time for å få svar på spørsmål rundt en byggesøknad og være med på aktiviteter. Eller man kan leie lokale for å arrangere yogatime eller foredrag.

– Det er nesten bare fantasien som setter grenser for hva man kan bruke Innbyggertorget til, tilbudet styres av lokale initiativ, ønsker og behov, sier Foss Haugen.

Store artister

Seinere på kvelden samles folk i foajeen. Noen har kjøpt billetter til en film på kinoen, mens andre skal videre på klassisk konsert i det intime lokalet Venskaben. Tenåringer er på vei til Radar, kulturhusets ungdomsavdeling med øvingsrom, kafé og aktivitetslokaler.

Noen dager er det ekstra liv i huset. Da er det gjerne populære artister som Bjørn Eidsvåg, Di Derre eller Ingebjørg Bratland på scenen. Eller det er foredragsholdere som Lars Monsen eller en barnefestival som drar folk til kulturhuset. Ofte er det musikalensembler, standupartister eller den lokale danseskolen som har fremvisning.

– Her er det er et mangfoldig og kortreist kulturtilbud for alle som bor i Asker. Vi er skikkelig heldige, sier Foss Haugen.

PUBLISERT 27. november 2020 / SKREVET AV Fredensborg Bolig

Midt i strømmen av opplevelser

Rett over elva fra et kompakt bysentrum med alt du trenger, ligger ElvelyAsker.