fbpx

Rett over elva fra ElvelyAsker ligger et kompakt bysentrum med alt du trenger. Og litt til.

Grønt i sentrum

– Vi hadde paraplyer hengende her i fjor. De ble ødelagt, så vi sydde dem om til skjørt. I år ba vi folk om å donere gamle sykkelhjul. Se så mange vi fikk, sier Linda Hörnquist og kikker opp i det lille buede smuget midt i Asker sentrum. Et tak av gamle sykkelhjul med fargerik hekling, nesten som digre drømmefangere, lager fine skygger på bakken.

– Det er veldig mange positive mennesker i Asker. Det er derfor det er så lett å få ting gjort her, sier hun.

– Folk er flinke til å heie på hverandre her, sier Mari-Anne Smyth Olsen. Lederen for Asker sentrums- forening trekker frem fordelene med det kompakte sentrumet, der kjøpesenteret og de få handlegatene (med gatevarme på vinteren) utfyller hverandre og skaper et oversiktlig byrom. Hun mener det er en helt spesiell stemning mellom de som driver i sentrum.

– Hvis noen for eksempel spør etter et produkt en forretning ikke har, så er det helt naturlig å sende dem videre til en annen butikk. Det er en liten ting, men det betyr mye for servicen. Det er nok en av grunnene til at det er så mange stamkunder i butikkene her, sier Smyth Olsen.

– Vi har kunder her som er tredje generasjon, sier Frode Bjørnseth bak disken på Petra frukt og grønt.

Han har forsynt askerbøringene med fetevarer og grønnsaker siden de startet opp i 1982. Nå er det stedet for både lokale og langreiste matvarer. Krydder, blomster, kaffe, te og grønn- saker. Alt valgt ut med omhu.

– Det er vel bare to bønder igjen i Asker, så helt lokalt er det ikke. Men vi har da agurk, tomater og blomster fra kommunen. Og mye delikatessevarer fra både fjern og nær, sier landhandleren.

Han bor ikke selv i kommunen, men er veldig glad i Asker.

– De er heldige de som flytter hit, sier han.

– Jeg syns Asker inneholder veldig mye. Det er stor variasjon og veldig inkluderende. Mange gratistilbud. Vi har det nesten alt for bra her sier hun.

KREATIV ILDSJEL

Asker har det meste. Kort vei til den lange kyststripa. Marka med turløyper like i nærheten. Og et konsentrert sentrum med alt du trenger – og ildsjeler som holder hjulene i gang. Hörnquist er en av de ivrigste av dem.

Rett over plassen for kulturhuset, i Meierisvingen, ligger syverkstedet hennes, KreatiVerdi. Her driver hun med gjenbruk, redesign og kreative symaskinkurs for barn og voksne – når hun ikke klekker ut nye måter å gjøre Asker mer fargerik på.

– Akkurat nå holder vi på å lage en pop-up vinbar. Det var så trist at det sto et tomt lokale midt i Strøket, og så trengte vi en vinbar. Vi har jo nesten alt annet, sier den emigrerte svensken som kom hit for 13 år siden. Nå har hun satt røttene i Asker og «pynter og spretter litt rundt», som hun kaller det.

– Jeg syns Asker inneholder veldig mye. Det er stor variasjon og veldig inkluderende. Mange gratistilbud. Vi har det nesten alt for bra her, sier hun, og unnskylder seg for å hilse på sønnen som er på vei til fotballtrening og hilser på.

– Det føles veldig trygt her i sentrum. Både på dagtid og om kvelden, sier hun, og viser verkstedet der hun syr om gamle dongeribukser til blant annet kjoler og små håndvesker. Hun er opptatt av å jobbe for et bærekraftig samfunn. Da er gjenbruk, reparasjon og redesign viktig, synes hun. Men også det å kunne spasere eller sykle til alt det du trenger i hverdagen.

– Folk som bor like i nærheten her kan jo når som helst gå til sentrum og møte spennende mennesker, sier hun.

FAKTA OM ASKER

Midt mellom rådhuset, jernbanestasjonen og Føyka stadion, ligger trekantområdet som er Askerbygdas sentrum. Med kjøpesenter, kulturhus og koselige handlegater med butikker, restauranter og bymiljø. Allerede for 13 år siden fikk Asker Miljøverndepartementets pris for arbeidet med å skape et levende by- og tettsteds-sentrum. Det har alt et moderne sentrum trenger. Både for storkommunens 94.500 inn- byggere og for de 2.300 som bor i sentrum.

PUBLISERT 24. november 2020 / SKREVET AV Fredensborg Bolig

Midt i strømmen av opplevelser

Rett over elva fra et kompakt bysentrum med alt du trenger, ligger ElvelyAsker.