Fjordhøyden er et prosjekt med store miljøambisjoner og du vil finne en rekke grønne kvaliteter i prosjektet. 

Bergvarme - fornybar og grønn energikilde

Energiforbruket på Fjordhøyden blir selvforsynt med termisk energi fra bergvarme. Energibrønner etableres i fjellet under prosjektet og forsyner boligene med lokal energi. Tilhørende varmepumper løfter varmen til den ønskede temperatur i boligen. Det borres energibrønner ned til fjell under bakken, som forsyner boligene med lokal energi. Ved hjelp av varmepumper reguleres varmen som hentes opp fra bakken til normale innetemperaturer i boligen. Bergvarme er en fremtidsrettet energikilde som ikke krever store naturinngrep. En annen fordel er at løsningen også muliggjør kjøling av boligen på solfylte sommerdager. 

Bærekraftige materialvalg - med fokus på trevirke

Materialvalg til Fjordhøyden utføres med omtanke for å redusere prosjektets miljøpåvirkning. Vi benytter varige materialer for å redusere behovet for vedlikehold og utskiftninger gjennom byggets levetid. Prosjektet planlegger bruk av lavkarbonbetong og det stilles strenge krav til terskelverdier for bruk av materialer, for å sikre fravær av miljøgifter og et godt inneklima.  Fjordhøyden får stort innslag av trevirke, eksempelvis i fasader og bruk av tresviller på uteområdene. Trebaserte produkter har lav klimapåvirkning og det dokumenteres at alt trevirke i prosjektet kommer fra lovlig hogst og bærekraftige kilder. 

Grønne tak

En visuell karakteristikk ved Fjordhøyden blir byggenes blomstrende grønne tak. Prosjektet får sedumtak som består av plantearten bergknapp, gjerne i flere varianter. Bergknapp er en hardfør plante som tåler vinterkulde godt og holder seg delvis vintergrønn. Sedumtak er effektive til å absorbere nedbør og bidrar til håndtering av overvann ved kraftige regnskyll. Takene gir renere luft og er naturlige habitat for pollinatorer, sommerfugler og insekter. Planteveksten tåler sterk solvarme og på sommertid bidrar sedumtak til å holde temperaturen nede i de underliggende etasjene. 

Gode grønne uterom på Fjordhøyden

Uteområdet på Fjordhøyden skal bli et godt sted å oppholde seg for beboere og besøkende, med løsninger som bidrar til positivt til biologisk mangfold i området. Uterommet utformes i tråd med Fredensborg Bolig sin Veileder for Uteområder som sikrer at det leveres med høy kvalitet. Dette gir Fjordhøyden uteområder som blir grønne og bærekraftig, driftsvennlige og inkluderende for beboerne. Hovedgrepet er å bevare det eksisterende preget av en luftig hage, med furuskog og naturlandskap som nærmeste nabo. Hagen etableres som et intimt hagerom, der opphøyde plantefelt, vegetasjon i ulike sjikt, og espalier for klatreplanter bidrar til å skape rommene. Plantefelt bygges opp med bunndekkere, busker, stauder, løk og trær. Uteområde beplantes med stedegne planter og trær som buskfuru, bregner, lyng, furu, bjørk og kirsebær. I tillegg plantes et eget belyst signaturtre, samt at det utplasseres plantekasser til beboere som ønsker å dyrke urter og nyttevekster. Lekesonen blir diskret og delikat utformet, i tilknytning til hagen. Det velges lekeapparater i naturmaterialer, som stimulerer til frilek for ulike aldersgrupper. Den grønne gressplenen, små stubber, balansestokker og sandkasse legger til rette for aktivitet og trivsel for store og små beboere. Materialitet, møbler og utforming vil gi et uterom som oppleves lunt og inviterende. Det benyttes naturlige materialer som tre og naturstein. Fjordhøydens sosiale midtpunkt blir den inviterende spiseplassen under pergola, med plassbygde benker, langbord og pizzaovn. 

PUBLISERT 18. april 2023 / SKREVET AV Fredensborg Bolig