fbpx

En arkitekts drøm

– Målet var å skape et vakkert bygg hvor det blir fantastisk å bo. Det har vi lykkes med, og det er jeg stolt av.

Ordene tilhører arkitekt Viktor Johansen fra AART architects, som sammen med Fredensborg Bolig står bak nye F24 Fredensborg.
– Å tegne femti boliger på en urban tomt i Oslo er en drømmejobb, fortsetter han. – Vi skal ikke skape noe kortsiktig og trendy, men noe som har varig kvalitet for beboerne og byen over tid.
Selv mener han at de nye leilighetene passer for «barn og pensjonister og alt mellom»: – De er tegnet for folk som er glade i å bo i byen, ikke for en bestemt aldersgruppe! fastslår han.

Å tegne folks hjem en intim oppgave, innrømmer Viktor Johansen. Han er svært ydmyk overfor oppdraget.
– Som arkitekter for prosjektet, ønsket vi å skape et hjem hvor vi selv får lyst til å flytte inn, sier han.
Kanskje er det derfor de fleste leilighetene, selv de aller fleste minste, er gjennomlyste med vinduer på to sider. Også inngangspartiene fått det lille ekstra.
– Vi har hatt et særlig fokus på at inngangspartiene skal være hyggelig og av høy kvalitet. De får flotte fliser på gulv og vegg, glass fra gulv til tak ut mot gaten og trespilehimlinger. Inngangsparyiene vil fremstå som et arkitektonisk gjennomtenkt element, og et sted du vil være stolt av når du får gjester.

Landskapsarkitektene fra Asplan Viak har bidratt til at uterommet mellom nybyggene blir frodig, behagelig, stilrent og unikt i urban sammenheng. Også her er det valgt materialer av høy kvalitet både til heller, vegetasjon og utemøbler. Belysningen får en praktisk og estetisk funksjon og vil bidra til å gi uterommet en helt spesiell atmosfære.
– Hagen blir nydelig å bruke og se ned på fra balkongene, som også tilrettelegges for små barn. Her skal beboerne kunne nyte roen i grønne omgivelser, men også samles på 17. mai og spise is. Det hele er løst på en diskret, elegant og kontinental måte. Dette blir ikke en vanlig bakgård med tørkestativ og grelle lekeapparater! lover Johansen.

Å tegne et nytt bygg i en urban setting preget av verneverdig bebyggelse, er en oppgave som krever erfaring og tverrfaglig kompetanse. Særlig når det befinner seg gamle katakomber der det planlegges boder og parkering for fremtidens beboere.
– Området har tidligere vært benyttet til øl- og pølseproduksjon, så det krevde en spesiell oppmerksomhet, forteller arkitekten. – Vi jobbet også mye med å sørge for at bygget skal harmonere med omgivelsene i nærmiljøet.
Han understreker at et sammensatt team har bidratt i prosessen: byggherre, prosjektleder, rådgivere og entreprenør.
– Alle har dratt i samme retning, og byggherren har hele veien satset på kvalitet. Det høres ut som en klisje, men mange må dele samme visjon hvis noe skal bli over gjennomsnittet. Alle må ha både lidenskap og kompetanse, sier Viktor Johansen. – Her har vi vært enige om hva som kreves av et bygg som setter rammene for en fantastisk bo-opplevelse.

PUBLISERT 13. mars 2018 / SKREVET AV Fredensborg Bolig

Puls og hvilepuls

48 leiliheter i rolige omgivelser, med alle storbyens muligheter rett utenfor døren.