fbpx

«Den minner om en vanlig nabolags-kaffebar, men driftes som en Michelin-restaurant». Slik omtaler New York Times espresso – baren som ligger en ni minutters gåtur unna leilighetene i Sofienberggata 35.

– Vi har mange stamkunder fra nabolaget, bekrefter Tim Wendelboe. – De blir som venner, og baristaene henvender seg til dem på fornavn. I tillegg har vi kunder som reiser langt hver dag for å få kaffen sin her. Denne våren kan Wendelboe se tilbake på tolv år med sin egen espressobar, kaffebrenneri, kaffeskole og egenimportert kaffe. I løpet av perioden har det blitt brygget og solgt tusenvis av kopper med lysbrent kaffe fra lokalet i Grünergate 1.

– Gjestene har blitt flere og mer utdannet innen kaffe. De er åpne for å prøve noe nytt, samtidig som de er kresne. Vi kan ikke levere noe under vår standard, det ville blitt lagt merke til med én gang! forteller mannen, som har satt Oslo på kartet som kaffedesti – nasjon. For etter å ha gitt ut bøker som har blitt oversatt til engelsk, portugisisk, japansk, kinesisk og koreansk, har Wendelboe bygd opp en fanskare over hele verden. Om sommeren strømmer turistene til for nyte kaffekunsten hans. – Det finnes en egen kaffeturisme i Oslo, og vi er et av stedene som besøkes. Det gjør oss veldig ydmyke, og vi er opptatte av å gi alle en god totalopplevelse.

Fra Etiopia til Løkka

Via nettbutikken selger Tim Wendelboe kaffe til hele landet, men du kan også handle kaffebønner over disk i espressobaren, eller nyte en kopp mens du betrakter verden gå sin gang utenfor vinduene. Men ikke forvent å finne rundstykker og rosinboller på disken, her får ingenting stjele fokuset fra hovedpersonen.

– Vi selger kaffe til espresso og all type filterbruk, ikke noe annet. Som kunde velger du kaffen fra en filtermeny, og så brygger vi den på aeropress. Det ligner en presskanne, men har et engangs-papirfilter som sørger for samme, gode resultat hver gang. – Kaffe er ferskvare, og bønder i Kenya og Etiopia høster på andre tidspunkt enn i Colombia. Derfor er menyen til Tim Wendelboe sesongbasert. Han reiser til kaffeplantasjene og smaker på kaffen med én gang den er klar, og få måneder senere serveres den kunder på Grünerløkka. Han kjøper alltid inn små kvanta.

– Vi vil ikke risikere å bli sittende med for mye av en kaffesort. Lagres råvaren for lenge mister den smak, og blir flat og bitter, forklarer han.

Lysbrent kaffe

Tim Wendelboe har blitt kjent for sin lyse brenningsgrad, som gjør det enklere å oppleve hver kaffesorts karakteristiske smak.

– Fruktige, søte og florale smaker forsvinner fort dersom kaffen er for mørkt brent, forklarer han. – Et annet kjennetegn ved Wendelboe, er at han ikke selger ulike «blends».

– Jeg jobber mye med å utvikle kvaliteten i samarbeid med plantasjene, og den kvaliteten vil jeg smake når jeg til slutt drikker kaffen. Hvis vi blander kaffebønnene med hverandre, vil ikke kundene smake det som er unikt med hver enkelt sort, sier han. – Kjøper jeg en god flaske vin fra et spesifikt fransk vinområde, vil jeg heller ikke blande den med australsk vin. Våre kaffebønner er veldig komplekse, det ville vært synd å blande dem med hverandre.

Alltid rettferdig betaling

Tim Wendelboe har jobbet tett med de samme produsentene siden 2009. Hele veien har han vært opptatt av rettferdig betaling og bærekraftig drift. – For meg er det en selvfølge å sørge for at leverandørene våre tjener til livets opphold og kan investere i utstyr, infrastruktur og sosiale tiltak som gjør det mulig å produsere en best mulig råvare. Uten det kan vi ikke brenne eller tilberede god kaffe, så enkelt er det. Vi har også innført tiltak som har gjort produksjonen mer bærekraftig, blant annet ved å slutte med ugressmiddel og å plante skyggetrær. For meg handler det om å sikre god kvalitet både i dag og i fremtiden.

– Å besøke plantasjene og se hvordan kaffen produseres og eventuelt kan forbedres, er viktig for Wendelboe. Nylig var han Etiopia og Kenya for å finne flere samarbeidspartnere han kan jobbe tett med. Målet er å kunne tilby kundene enda bedre kaffer fra disse landene i fremtiden.

– Jeg har også min egen kaffeplantasje i Colombia, der jeg forsøker å finne ut av hvordan jeg kan dyrke best mulig kaffe uten bruk av mineralgjødsel og sprøytemidler. Prosjektet kan følges via @fincaelsuelo på Instagram, sier han.

De gode samtalene

Kaffeeventyret som har ført ham verden rundt, startet på Grünerløkka i 2007. Ifølge Wendelboe førte tilfeldigheter til at han havnet her.

– Det var ikke mange lokaler på markedet som passet til våre kriterier. Siden vi skulle brenne kaffe, måtte vi ha tilgang på pipe. I tillegg var budsjettet stramt, så lokalet i Grünersgate 1 var det jeg hadde råd til, smiler han.

– Det tok ikke lang tid før stadig flere kaffeentusiaster tok turen til espressobaren. Mange kom igjen og igjen. I 2018 måtte Wendelboe flytt brenneriet til Tøyen på grunn av plassmangel. Resultatet har blitt enda flere sitteplasser på Grünerløkka.

– Vi trives godt her, og opplever at stam – gjestene våre er så glade og positive. De fleste er veldig opptatte av mat og drikke, og det fører til mange gode samtaler, forteller han.

– Det motiverer oss at stadig flere liker å drikke god kaffe og interesserer seg for det vi driver med!


Tim Wendelboe, Espresso-bar

Adresse: Gründergata 1

Åpningstider: Hverdager 8:30–18:00 Helg: 11:00–17:00

www.timwendelboe.no


PUBLISERT 12. september 2019 / SKREVET AV Fredensborg Bolig