fbpx

– Folk kommer til Mathallen for å få god kvalitet og en annerledes matopplevelse, sier Lisbet hos Via Italia. Hver eneste dag blir hun utsolgt for sin hjemmelagde, økologiske pasta.

FRA DRØM TIL MATGLEDE 

Det startet med en vanlig familieferie til Italia. Ti år senere står Lisbet Baade-Mathiesen bak disken i sin egen italienske restaurant og landhandel og betjener sultne kunder. Trebarnsmoren som aldri hadde drevet egen butikk, valgte å følge drømmen da Oslos første mathall åpnet dørene for fem år siden.

På diskene bugner det av jomfru olivenolje fra Sicilia, kremet balsamico og pakker med spagetti laget av steinmalt mel.

– Folk blir stadig mer opptatt av kvalitet og vil ha gode råvarer de kan lage mat av hjemme, forklarer Lisbet.

Mange av produktene hun tilbyr selges ikke andre steder i Norge.

– Den økologiske spekematen kommer fra gården til venninnen min i Italia. Grisene lever et harmonisk liv ute blant eiketrær og fores med økologisk mais, kikerter, bygg og speltgryn. Pancetta- en hennes har blant annet blitt kåret til Italias beste.

Mens hun forteller, dukker en av Lisbets stamkunder opp. Kvinnen vil sikre seg et par pakker med favorittpålegget sitt før helgen.

– Jeg er her ofte, og kan absolutt anbefale det økologiske kjøtt- pålegget, sier hun.

RENE RÅVARER

Dyrevelferd, økologisk drift og ekte kjærlighet for italiensk matkultur er viktige kriterier når Lisbet velger hvilke produkter som skal havne i Via Italias hyller. Hun har selv besøkt samtlige

gårder for å forsikre seg om at driften og kvaliteten holder mål.

– Jeg selger kun rene varer fra små, stolte produsenter, understreker hun.

Det nærmer seg lunsjtid, og Lisbet har hendene fulle med å servere kaffe og skjære opp fenikkel- og chilisalami.

– Det er typisk Mathallen-vær i dag, forklarer hun hektisk og nikker opp mot det grå dagslyset som skinner gjennom takvinduene over oss. Det summer rundt bordene og sofagruppene i det store lokalet, et sted piper en ovn. Et japansk ektepar diskuterer menyen mens to venninner prater over hver sin cappuccino ved bardisken.

– Jeg lager tre-fire kilo fersk pasta hver dag, både tagliatelle, casarecce og fylt pasta. Mot slutten av dagen er det alltid utsolgt. Bare i august solgte jeg tolv hundre pastaretter til sultne kunder, smiler Lisbeth.

Men det som gleder henne aller mest, er tilbakemeldingene fra kundene:

– Når folk sier «Dette er den beste carbonaraen jeg har spist», da har jeg det bra resten av dagen. 

PUBLISERT 12. september 2019 / SKREVET AV Fredensborg Bolig

Hjemmelaget økologiske pasta til middag?

I leiligheten din på Vulkan bor du rett ved den italienske restauranten og landhandelen til Lisbet "Via Italia", som tilbyr italienske fristelser.