fbpx

Det er selvsagt ikke bare hunder som koser seg i Svartdalsparken. Det er en liten flik av uforstyrret villmark for hele bydelen.

Hunden Bojangles snuser seg over den luftige hengebrua langs Nygårdsfossen ved Kværnerhøyden. Noen dager snur han og matfar snutene nordover langs turveien, som følger Oslos lengste elv opp til Skillebekk i Groruddalen. Men som oftest tusler de ned stien til den grønne «urskogen» som strekker seg mot Kværnerbyen.

Da går det ikke lang tid før Bojangles møter en firbent lekekamerat. – Parken er perfekt både for meg og hunden, sier Benjamin Medenhodzic, som tar daglige turer med staffordshiren Hendrix opp fra Kværnerbyen der han bor.

 

Joggesti i villmarka

Alnaelva la grunnlaget for industrieventyret Kværner på 1800-tallet. Den stuper først ned forbi det gamle, røde mursteinsbygget til Nygaard fabrikker, der det har vært både kruttmølle og kornmølle. Så kløyver den landskapet øst for Nygårdskollen og sør for Bryn – og bukter seg rolig mot Kværnerfallene.

I 2011 ble stien rustet opp med hengebro. Men etter flommen i 2015 måtte hele denne passasjen stenge for sikring. Og etter nesten to års arbeid, ble den åpnet igjen. Da kunne byråd Lan Marie Berg fortelle at dette er et skogsområde som Bymiljøetaten forvalter som urskog. Noe hun var glad for – siden hun bruker stien mye selv.

Svartdalen er en flik av grønn villmark midt i byen. Med stor variasjon av edelskog som pil, lind, ask, alm, lønn, eik, svartor og hassel. Det er slett ikke umulig å oppleve både hare, rådyr, elg og bever langs våtmarksområdet. Noe hunden Bojangles godt kjenner på når han snuser seg innover buskaset, uten å få direkte los av den grunn.

 

Ørret i elva

De drøye åtte målene med nærvillmark er skjermet fra støy og byliv. Både joggere og barnevogner passerer Bojangles og matfar på den kilometerlange grusveien.

En gang imellom arrangerer Etterstad Vel en Rusken-aksjon her sammen med ungdommer fra Vålerenga håndballklubb. Derfor er det lite søppel å se langs elva. Skogen har stort sett fått vokse fritt. Den er en urban og grønn lunge med høye løvtrær som på sommeren lager et grønt tak over stien. På høsten er det godt med sopp her – noen riktig sjeldne arter kan du også finne. Og en tur i vannet kan både hunder og andre fint ta seg. Akkurat her er Alnaelva på sitt reneste – og det finnes en god, men sårbar bestand av ørret.

 

Nabolaget

Kværnerhøyden 22 23 Treningspark Et stykke ned langs elva bredder landskapet seg ut der Kværner brug anla park for sine ansatte på 1930- tallet. Etter opprusting de siste årene kan parken tilby gresslette, rustfrie Tufte-treningsapparater og fine rasteplasser med benker og grill. Her er det også perfekt for brytekamp mellom Hendrix og Bojangles. – Hendrix er bare tre måneder, men han elsker å løpe her oppe i friluftsområdet. Han liker seg på landet også, men denne parken gjør det fint å være hund i byen, sier han og kaller på hunden sin. – Og når han har det bra, så har jeg det bra også, sier han.

 

Fakta om Svartdalsparken

Parken ligger kun noen få meter fra Kværnerhøyden. Dette er en kommunal park i bydel Gamle Oslo, der markene til Kværner gård tidligere lå. Navnet kommer fra de svarte fjellveggene langs sørsiden av dalen. Alnastien går gjennom skogsområdet fra Kværnerbyen langs Alnaelva opp til Nygårdsfossen. Herfra kan du gå videre til Grorud, Grefsen eller Østmarka. Denne delen av stien ble rustet opp i 2011 med hengebro øverst i dalen, slik at man kan gå sammenhengende videre oppover mot Groruddalen.

PUBLISERT 26. mai 2020 / SKREVET AV Fredensborg Bolig

Kværnerhøyden

Turen langs elveleiet er fredelig. Den er en annerledes og mer skjermet opplevelse enn turen langs den mer anerkjente Akerselva. Høye løvtrær danner et grønt tak over stien. Ved et juv går stien på pilarer og man kommer tett på elven. En hengebro med forankring i bergveggen gir deg en luftig ferd over elven ved Nygårdsfossen - og rett ovenfor ligger Kværnerhøyden.