fbpx

Er det kulturtilbudet? Mangfoldet av restauranter og kafeer? Eller det gode samholdet mellom menneskene? For komponist Aksel Kolstad er det kombinasjonen av alt sammen som gjør at han trives på Vulkan.

– Fossen!

Utbruddet kommer spontant idet Kolstad husker hva som overrasket ham mest da han flyttet til Vulkan, det nedlagte industristrøket vest for Akerselva. Nå er plassen omgjort til et prisbelønt bolig- og næringsområde.

– Vannet faller seks meter. Fossen er en del av Akerselva, og berusende deilig å se på, fortsetter han.

– Ved elva er det en diger gressplen, en lekepark og et stort tribuneanlegg. Der kan du sitte og høre vannet bruse. Jeg har også sett folk stå og fiske, bare noen minutter unna leiligheten sin! Selv har jeg forsøkt stand-up-paddeling nedover hele elva- Det gikk delvis bra …

Unik del av Oslo

To år har gått siden Aksel Kolstad flyttet konsertgalleriet sitt, Café de Concert, fra Tjuvholmen til Vulkan. Her arrangerer han klassiske konserter i kombinasjon med standup, ikledd basketsko og fargesprakende dresser. I tillegg lar han unge musikere øve og arrangere konserter kostnadsfritt i lokalet hans.

– Jeg har hus et annet sted i byen, men er mest ved flygelet her på Vulkan, som nesten må sies å ha blitt mitt nye hjem! sier Kolstad.

– Her får jeg litt av den samme, avslappende og gode følelsen som i favorittbyen min, New York. Om morgenen går jeg ut døren, og det ligger et trendy spisested med himmelsk meksikansk frokost rett under trappen. I gågaten står en tyrkisk bod med ferske grønnsaker. Kanskje ser jeg en basketkamp med Centrum Tigers på Vulkan Arena, og tar en matbit på «Døgnvill», som flere ganger er kåret til å ha Oslos beste burger. Så er det søren meg en konsert jeg må få med meg etterpå! Til slutt spiller jeg selv på Café de Concert. Sånn er livet her.

På andre siden av elven for Vulkan, ligger det populære kafé- og utelivsområdet Grünerløkka. Der er Kolstad sjeldent, og han mener at Vulkan overhodet ikke kan sammenlignes med Oslos mer kjente hipsterbydel.

– Dette er noe annet. Vulkan kan ikke sammenlignes med noe annet sted i Oslo. Her har næringslivet og beboerne skapt sin egne, unike greie, mener han.

Funky, men jordnært

Å spasere mellom de internasjonale spisestedene i Oslos første mathall, bringer Aksel Kolstad rett tilbake til barndommen.

– Pappa jobbet med språk. Vi snakket fem-seks språk sammen, og familien var mye ute og reiste. Når jeg rusler mellom den italiensk pizzabakeren, den baskiske tapasbaren og den tyrkiske grønnsakshandleren, føler jeg at jeg går sammen med ham igjen, forteller han.

«Ost & Sånt» er en av favorittbutikkene, mye takket være deres populære chiliost. Lunsj spiser han nesten daglig på Stangeriet. Men også restaurantene og kafeene utenfor Mathallen frekventeres hyppig av komponisten: – Du finner meg ofte på «Jose’s Cafè & Quesadilla bar». De har noen vilt gode quesadillas! 

En annen grunn til at Kolstad trives på Vulkan, er mangfoldet av mennesker. De er i følge ham selv «kontinentale, men nedpå».

– Vi som holder til her, føler en tilhørighet til Vulkan. Det er et kult og funky område, samtidig som det ikke blir anstrengende kult. I bygget mitt har vi for eksempel både en barbersalong, en italiensk pastasjappe og Rema 1000. Det er en fin blanding av hipt og hverdagslig.

Kultur hver uke

Vulkan har blitt et samlingssted for flere aktører innen kultur og kreative bransjer. Her holder Dansens Hus til, og høyskolen Westerdals. På Vulkan Arena arrangeres alt fra wrestlingshow til  festkvelder fra Telemark, og konserter med norske og utenlandske band.

– Hver uke er det åpne gallerier og konserter, og noen ganger ballettforestillinger og basketkonkurranser, forklarer Kolstad.

– Det arrangeres julegate med lystenning, og hver vår er det Vulkandagene. Da er jeg med og arrangerer en stor basketturnering med konkurranser, moteshow, barnekonserter og en forestilling med Den Norske Ballettskole og Akademi.

Men hva med fotballfansen? Under EM og VM settes det naturligvis ut benker og storskjerm, og naboene samles til felles heiarop.

– Selv om Vulkan ligger sentralt til i Oslo, er det egentlig som å bo i en liten landsby, konkluderer Kolstad.


Guidet tur på Vulkan

Vil du bli bedre kjent med ditt nye nabolag? Oslo Guidebureau arrangerer guidet vandring på Vulkan og Mathallen. Underveis hører du mer om historien, utviklingen og arkitekturen som preger området i dag.


Treningsglad?

I tillegg til turer langs Akerselva, kan du trene hos:

– Athletica Vulkan. Tilbyr kondisjons-, gruppe- og styrketrening.

– Vulkan klatresenter. Har både klatrevegg og buldrevegger.

– Ewa Trela dans. Her kan du lære kizomba, bachate og selskapsdans av proffdanseren fra «Skal vi danse».

– Vulkan Flerbrukshall. Har squash-sal, styrkerom og utleie av dansestudio.

– Centrum Tigers Idrettsforening (CTIF).


Deilig bismak

Møt dine 160.000 nye naboer! Vulkans egne, urbane bier bor i to av verdens flotteste bikuber, som er designet av Snøhetta og står på taket mellom Dansens Hus og Mathallen. Honning herfra kan du kjøpe på Torget i Mathallen hver høst.


PUBLISERT 12. september 2019 / SKREVET AV Thea