fbpx

Du visste kanskje ikke at Ammerud er berømt for sin arkitektur? Særpreget i arkitekturen her er pensum for arkitektstudenter i Norge i dag.

TILBAKE TIL 60-TALLET

Arkitektene Håkon Mjelva og Per Norseng  utarbeidet reguleringsplan og bebyggelsesplan for Ammerud på 1960-tallet. Typisk for denne tidsperioden var at bebyggelsen skulle være organisert etter geometriske prinsipper som landemerker i landskapet, og bebyggelsen skulle inneholde mange bygninger med lignende uttrykk. Kombinasjon av forskjellige hustyper var vanlig, og på Ammerud ble det bygget både atriumhus, lavblokker og høyblokker.

ATRIUMHUS

Atriumhusene Alunsjø Borettslag  var et unikt prosjekt. Atriumhusene er tegnet av arkitekt Håkon Mjelva, oppføringen var det tømrermester Torstein Haugen som var ansvarlig for. Det ble bygget 236 atriumhus, og området er Norges største med denne bebyggelsen. Disse husene er på 87 kvadratmeter og de ligger som et teppe i landskapet. Arkitekturen kan minne om  «mid-century modern» arkitektur kjent fra USA på 1950-tallet.

Fun fact: Atriumhusene i Alunsjø Borettslag er kjent fra  NRK Supers julekalender «Julekongen», med sitt særpreg gav de en original og stemningsfull ramme til denne julekalenderen.

 

BANANBLOKKA

Arkitekt Håkon Mjelva står også bak  et annet  karakteristisk bygg på Ammerud; Bananblokka. Bananblokka er en del av den helhetlige komposisjonen av lamellblokkene  på Ammerud. Den er formet som en frittstående skulptur i landskapet i henhold til funksjonalistisk tradisjon. Den buede formen på bygget er tilpasset stedets topografi, og det langstrakte inntrykket forsterkes av balkongbrystningene som går som horisontale bånd i hele blokkens lengde. Dette er rett og slett et unikt bygg som er pensum for dagens arkitektstudenter i Norge.

Ammerud består i dag av flere ulike boligformer som skaper et variert bomiljø. Her finner du alt fra blokker, særpregede atriumhus til villaområdet mot Lillomarka i nord. Ammerud Stasjon vil være et fint arkitektonisk bidrag til dette området.

PUBLISERT 24. november 2020 / SKREVET AV Fredensborg Bolig

Bo i omgitt av arkitekturhistorie?

Arkitekturhistorien på Ammerud har inspirert utbygger og arkitekt til å gi Ammerud Stasjon et arkitektonisk særpreg.