fbpx

Ny på Jessheim? Her er en liste over fem steder det er verdt å merke seg.

Raknehaugen

Er du svak for myter og sagn? Da er Raknehaugen et absolutt must-see. Dette er en av Nord-Europas største menneskeskapte hauger – hvorvidt den kan kalles en gravhaug eller ikke, klarer historikerne nemlig ikke å si noe om. I følge et lokalt sagn er dette hvilestedet til Kong Rakne, som skal ligge mellom to hvite hester med lag på lag av tømmer over seg. Undersøkelser har avdekket tømmeret, men kongen har man enda ikke sett noe til. Kanskje han venter på at rette person skal dukke opp? Drar du dit sent en kveld, kan det hende du hører at han kaller på deg.

Nordbytjernet

Nordbytjernet er et av Jessheims mest populære utferdsområder, og ikke uten grunn. Det ligger bare 1 km fra sentrum, og har turvei for rullestol og barnevogn. Tjernet har et spennende og allsidig plante- og fugleliv. Om vinteren kan du fiske på isen, om sommeren kan du bade. Da går også Tjernfestivalen av stabelen, et kulturarrange- ment for hele familien.

Sykkeltur til Holtersaga

Denne turen er en fin inngangsportal til skogsområdene rundt Jessheim. Akkurat passe kupert, den tar deg gjennom kulturlandskap og forbi flotte utsiktspunkter. Du passerer elven Leira, her er det en fin avstikker ned til Kråkfoss, en fin rasteplass med bord og stoler. Rester av dammen er fremdeles synlig, her kan vannkraftanlegg spores til slutten av 1300-tallet. Etter 11 kilometer er du fremme på Holtersaga – her ligger marka og venter.

Jessheim Storsenter

For deg med hang til det litt mer urbane, er Jessheim storsenter et naturlig valg. Senteret stod ferdig i 1968, og var en av landets første. Bygget ble kjent for sin bronsefigur av den romerske gudinnen Vesta. Hun var ingen hvem som helst – i hånden hadde hun en fakkel som brant med naturgass. Det var selvsagt bare snakk om tid før dette ble betraktet med et brannvernsperspektiv, og på 80-tallet ble flammen erstattet av et elektrisk lys – uten tillatelse fra kunstneren. Kompromisset ble en bronseskulptur av en flamme, slik den ser ut når den brenner med naturgass.

I dag har senteret over 150 butikker og serveringssteder, men den sosiale verdien senteret har betyr like mye som servicetilbudet. Etter 50 år har det blitt en hjørnesten i lokalmiljøet.

Jessheim stasjon

Jessheim stasjon er et klassisk eksempel på teglstens- arkitektur fra starten av 1900-tallet, som gjør den verdt et besøk i kraft av seg selv. Stasjonen har også en morsom historie: I 1904 brøt en av bygdas mer tvil- somme individer seg inn i stasjonsbygningen, med seg hadde han anselige mengder dynamitt. Det var hektisk handelsaktivitet på jernbanen, og pengeskapet kunne inneholde store pengesummer. Mannens forståelse for sprengstoff var like fraværende som hans forståelse for rett og galt, han brukte alt for mye og i eksplosjonen som fulgte klarte han å brenne stasjonshuset av tre ned til grunnen. Da det nye, flotte teglsteinsbygget sto klart, ble dette noe alle innbyggerne ble stolt av. Den stolteste av alle var moren til skapsprengeren, som hardnakket hev- det at Jessheim hadde sønnen å takke for det nye bygget. Et tidlig eksempel på kriminalomsorg i praksis.

Det er også flere gode grunner til å besøke Jessheim stasjon. Herfra er du på Oslo S i løpet av 39 minutter – der ligger perlene på en snor. 

PUBLISERT 12. september 2019 / SKREVET AV Fredensborg Bolig

5 perler på Jessheim

Her er en liste over fem steder det er verdt å merke seg.