Fra fjorden til furua

For Siri Lyngstad Elvsborg betyr Nesodden nærhet til gode stier i skogen, ukentlige bad i fjorden  – og både nærhet og avstand til storbyen.

– Noen ganger, da jeg bodde i Oslo, kikket jeg over fjorden mot Nesodden som lå der grønn og fin. Og jeg tenkte: hvorfor bor ikke jeg der? sier Siri Lyngstad Elvsborg.
Det spørsmålet fortsatte å henge i lufta – og en dag flyttet Siri over til Nesodden for godt. Mens denne samtalen finner sted, gjør hun seg klar til noe hun gjør hver uke: et bad i sjøen.
– Jeg begynte med det under pandemien. Jeg tenkte på hva jeg kunne gjøre som både ga meg energi og som var utendørs. Et bad gjorde at jeg våknet opp av hjemmekontordvalen. Og siden mars 2020 har det blitt sånn. Minst ett bad per uke – det er så deilig, sier Siri, som avslører at hun aldri sjekker gradestokken før hun hopper ut i. 

Turterrenget

– Jeg trives godt med stillheten og nærheten sjøen, men turterrenget er nok selve høydepunktet for meg, forklarer hun.
Siri har et svært entusiastisk forhold til Nesodden. For å være en forholdsvis liten halvøy, finner du overraskende stor variasjon. Fra fabelaktige flytstier til teknisk og kupert terreng – men også tilrettelagte grusveier og skiløyper vinterstid. Det finnes flere skjulte skatter her også. Sammen med en gjeng likesinnede startet Siri «Nesodden Trail Running» for en tid tilbake.
– Utgangspunktet var egentlig en observasjon jeg gjorde meg. Jeg møtte mange løpere i skogen. «Men hvorfor løper alle alene?»,tenkte jeg. Og dermed ble det et stifellesskap. Det er fint å løpe alene, men også fint å løpe med andre, forteller hun.
Her er det plass til flere. Her kan du bli med på to faste treninger i uka: mandagsintervaller og onsdagssti.
– Med en felles plattform er det enkelt å ta initiativ til sosiale turer i terrenget. Etter løpeturen blir det ofte badstu og bad i sjøen.

En oase

– Det er vanskelig å velge ett konkret høydepunkt, men det må kanskje bli kyststien mellom Alværn og Fjellstrand, sier Siri.
Hun tenker at Nesodden er som en oase. En grønn halvøy som ligger der ute i fjorden –med fred og trygghet. Og fremfor alt: folk som oppriktig vil bo der.
– Paradokset med Nesodden er jo at det ligger så nærme Oslo, men at det likevel føles lite og stille. Jeg tror kanskje Nesodden greier å gi følelsen av å bo i ei bygd – samtidig som du vet at har alt i nærheten.
Hun har også gjort interessante erfaringer på sitt nye hjemsted.
– Før jeg flytta hit, hadde jeg fått et inntrykk av at folk her var kanskje likere og at flere var litt alternative. Min opplevelse er at folk på Nesodden er sammensatt, ulike og med alle mulige interesser. Fellestrekket er kanskje at de vil skape noe fint her, sier Siri.
Hun snakker også om en annen stillhet. Eller: en følelse av at en vekt blir tatt av skuldrene dine.
– Når du setter deg på båten, på vei fra Oslo til Nesodden. Den stillheten – og den – er helt spesiell. Jeg tror ikke du får den så mange andre steder.

(Sitat:)
HØYDEPUNKT: «Kyststien mellom Alværn og Fjellstrand er definitivt et av  høydepunktene.»
Siri Lyngstad Elvsborg om Nesodden

PUBLISERT 10. februar 2023 / SKREVET AV Fredensborg Bolig

Fjordhøyden

Vestvendt med vidstrakt utsikt, på et høydedrag over fjorden – med kort vei til kveldsbadet. Velkommen til Fjordhøyden. Det er mangt å løfte opp. Tett på kulturlandskap og tett på marka.