fbpx

Skrevet av Synne Mauseth, MN24 den 24.01.2022

– Med min barnehagelønn er det begrensninger.
Barnehageansatt Jan Richard Bekken Pettersen (39) har vært på leiemarkedet i 20 år. Nå har han fått muligheten til å eie.

Som følge av høy boligprisvekst gjennom flere år, blir mange stående utenfor boligmarkedet. Bekken Pettersen er blant dem.

– For tre måneder siden gikk jeg gjennom et samlivsbrudd, og på jakt etter en ny plass å leie dukket dette konseptet opp i annonsene. Da tenkte jeg umiddelbart at dette var noe for meg og for andre som har falt utenfor boligmarkedet, sier han.

– Begrensninger med lønn

Etter å ha sendt inn en søknad før jul, fikk Bekken Pettersen en telefon nå nylig. Fredensborg Bolig ville tildele «Leie til eie»-bolig til han på Vikhammerstrand i Malvik.

Bekken Pettersen jobber som støttepedagog i en barnehage i Oslo. Han har aldri eid bolig tidligere.

– Det har vært greit å leie leilighet i mange år, men de to siste årene har jeg begynt å tenke på at det har vært på tide å kjøpe. Det er også en av grunnene til at jeg flytter til Trondheim. Det er helt andre priser i Oslo, og med min barnehagelønn er det begrensninger for hvor mye man kan få i lån, sier Bekken Pettersen.

Bilde

Jan Richard Bekken Pettersen (39) har vært på leiemarkedet i 20 år. Foto: Privat

– Tror du at du hadde kommet deg inn på boligmarkedet uten denne ordningen?

– Det hadde nok tatt sine år, men ikke nå, nei. Jeg er veldig glad for at det finnes ordninger for oss som ikke har nok egenkapital.

På Vikhammerstrand er det forventet innflytting våren 2024. Bekken Pettersen har fått tildelt en toroms på 45 kvadratmeter til pris på 2,9 millioner kroner med månedlig husleie på 11 500 kroner. Foto: Fredensborg Bolig

– En milepæl

Fredensborg Bolig lanserte «Leie til eie»-ordningen i 2019. Det er en boligsosial kjøpsmodell som innebærer at det i stedet for en tradisjonell kjøpekontrakt, tilbys en leieavtale med valgfri rett til å kjøpe boligen i bygge- eller leieperioden.

Den opprinnelige prisen på boligen justeres ikke i avtaleperioden og en eventuell verdistigning får kunden som egenkapital.

Bekken Pettersen ble tildelt Fredensborg Bolig sin «Leie til eie»-leilighet nummer hundre.

– Dette er en milepæl for ordningen vår, og viser at det også er etterspurt og at det fungerer. Vi ville gjøre dette som en del av vårt samfunnsansvar, sier leder Forretningsutvikling og ansvarlig for «Leie til eie» i Fredensborg Bolig, Stian Eide Myhre.

 

Leder Forretningsutvikling og ansvarlig for «Leie til eie» i Fredensborg Bolig, Stian Eide Myhre. Foto: Fredensborg Bolig

De hundre leilighetene er fordelt på elleve prosjekter i Oslo, Akershus og Trondheim. 15 av dem er tildelt i sistnevnte – på Vikhammerstrand og på Basseløkka, begge under utbygging.

For de neste hundre tildelingene vil Trondheim-prosjektene være sentrale ifølge Eide Myhre. Planen er å fortsette tildelinger i pågående prosjekt, samt introdusere «Leie til eie» i de store utviklingsprosjektene på Steinan, Brøset og Overvik, som nå er under regulering og hvor det nærmer seg salgsstart.

Ifølge Eide Myhre har de en stor interessentbase.

– I løpet av to år har vi opplevd stadig større oppmerksomhet rundt og kjennskap til ordningen. Vi har en base på over 5000 interessenter, som mottar månedlige nyhetsbrev og informasjon om kommende søknadsprosesser. Erfaringstallene våre viser at vi har hatt i overkant av tre søkere per tildelte bolig fram til nå.

Les hele saken på MN24.no

Skrevet av Synne Mauseth, MN24 den 24.01.2022

PUBLISERT 24. januar 2022 / SKREVET AV Fredensborg Bolig