fbpx

I Villa Ullvin får du Damplass og hele Ullevål Hageby som naboer. Ullevål Hageby er viden kjent for sine grønne omgivelser – like utenfor Oslos bykjerne. Den arkitektoniske utformingen presenterer de viktigste fordelene ved det landlige og bynære. I kontrast til den tette bystrukturen, byr hagebyen på rom for avslapning og rekreasjon. Her kan du føle deg hjemme – midt i byen.

Kraftige former og solide materialer

Arkitektene bak hagebyen var bevisst på både materialvalg og estetikk – noe som virkelig synes på de vakre mursteinsbygningene som ble oppført mellom 1915 og 1922. Boligstrøket har derfor blitt et av de mest ettertraktede stedene å bo i hovedstaden.

Ullevål Hageby består av både villaer, todelte hus, firemannsboliger og leiligheter. Hagebyene i England var til stor inspirasjon for arkitektene – der større boliger med egne, små hager allerede var blitt populært.

Arkitektene lot seg også inspirere av nybarokken – en byggeskikk med både renessansen og barokken som viktige forbilder. Kraftige former og solide materialer som tegl, betong og naturstein er derfor karakteristisk for bebyggelsen.

Det er klarhet, orden og symmetri over Ullevål Hageby. Store, åpne rom skiller de 635 boligene. Naturlige pusterom for alle som bor her.

Hagebyens storstue

Damplassen er selve hjertet i hagebyen. Her finner du et lite vann, gress og lønnetrær – som sammen skaper en idyllisk oase. Dette har vært et sentrum for beboerne helt siden 1920-tallet. Ulike og unike forretninger gjør området til et naturlig samlingspunkt.

Hos Åpent Bakeri er det ferske boller og brød hver dag – til stor glede for både langveisfarende og alle som bor i nærheten. Maren Lunde jobber som barrista hos Åpent Bakeri og gir oss et inntrykk av populariteten. Til vanlig åpner vi 07.30, forteller hun, men allerede 06.55 venter alltid en kø utenfor hos oss. De skal gjerne ha brød til frokosten. At vi får være del av deres frokostopplevelse, er utrolig fint. Vi pleier å si at det åpner 07.00 for de som bor her.

Maren beskriver et rikt fellesskap blant de som bor i hagebyen. Man møter ofte et kjent ansikt i det som kan minne om en liten, italiensk landsby. Her treffer du familie, venner og kjente. Du kan sitte alene og jobbe litt eller bare nyte en kopp kaffe. De fleste blir sittende lenge. Åpent Bakeri har mange faste gjester med mange faste bestillinger. Det tar ikke lange stunden før nyansatte er på fornavn med de som er her ofte. Alle setter pris på den vennlige servicen og de store vindusflatene som gir en fantastisk utsikt  over området. Om sommeren ser du både barn og firbeinte bade i fontenen på den andre siden av plassen.

Tradisjonen tro

De unike butikklokalene har satt sitt preg på Damplassen. Eldre beboere minnes en tid med Samvirkelag, politistasjon og postkontor i byggene. Mye har endret seg over et århundre, men enkelte behov forblir de samme.

Polymnia Papadopoulou driver den lokale blomsterhandelen Damplass Blomster sammen med mannen sin. Salg av blomster har eksistert her i flere tiår og folk kommer fra nært og fjernt for å handle fargerike buketter. De som kommer hit har en indre ro og vet å ta seg god tid, forteller hun. Mange har tross alt søkt seg ut av den travle bykjernen. Det er noe med de gamle bygningene og hele atmosfæren. Her kan man danne nære relasjoner til folk.

PUBLISERT 4. november 2021 / SKREVET AV Fredensborg Bolig