fbpx

Hverdagen ble mindre hektisk da de kvittet seg med bilen. Nå sverger familien Rognlinen Elgvin til kollektivtransport, bildelingstjenester og sykler med og uten oppbevaringskasse.

Trenger vi egentlig bil?

Det var mamma Anna Mona som først stilte spørsmålet.

Familien på fire bodde sentralt i Oslo, og bilen var kun på veien når den var utleid gjennom en delingstjeneste.

– Vi tjente mer enn den kostet oss, forklarer hun i dag.

– Men selv om vi er en aktiv familie, brukte vi bilen sjeldent selv.

Ektemannen Geir lot seg ikke umiddelbart begeistre av ideen om å leve uten bil. Ukene gikk. Så begynte tanken på å selge å friste stadig mer.

– Innerst inne visste jeg at vi ikke trengte bilen lenger, så til slutt var det en lett avgjørelse, forklarer han.

Siden den gang har han nesten ikke sittet bak et ratt.

– Men da vi skulle i konfirmasjon på Sørlandet leide vi en fet BMW. Det kunne vi prioritere, ettersom vi har spart mye på ikke å eie bil, forteller han, og legger til at familien kun leier bil når de virkelig må.

Få minutters gange utenfor familiens dør går det buss, t-bane og trikk. Øyene i Oslofjorden er tilgjengelige med rutebåt.

– Ruter sitt kollektivnett er utrolig godt, skryter Geir.

– Jeg synes ordningen med bysykler er fantastisk, skyter Anna Mona inn.

Sønnen Max (10) holder en knapp på skinnegående kollektivtransport:

– Trikken er veldig bra. Og T-banen går så fort! Etter at familien kvittet seg med bilen, begynte de gradvis å endre tankesett og omstille hverdagen.

– Da vi kjørte til jobb, måtte vi dra ekstra tidlig fordi vi aldri visste hvor lange køene var, forteller Anna Mona. – Det var mer morgenstress og krangling før. Nå går vi ut døren uten å se på klokken, for det går alltid en trikk eller buss. 

Før kjørte Geir til dagligvarebutikken 4 én til to ganger i uken for å storhandle.

Det kunne ta tre kvarter før han kom hjem igjen. – Nå bruker vi Joker på hjørnet som et aktivt kjøleskap, og handler færre varer flere ganger i uken, forklarer han.

 

Aldri angret

På spørsmål om de noen gang har angret på bilsalget, kommer svaret unisont.

– Nei! Det var en stor lettelse.

De savner ikke å oppdage at noen har bulket bilen mens den sto parkert. Eller å måtte betale tusenvis av kroner for å få det fikset. De lengter ikke etter vaskin- gen, dekkskiftet, EU-kontrollene …

– Biltransport er en tjeneste det er greit å kjøpe, konkluderer Geir.

Heller ikke Max lengter tilbake til tiden da familien eide egen bil: – Jeg har ikke merket noen forskjell. Sykkel og bil går ut på det samme, de har hjul og går frem- over. Og sykkel kan jeg jo kjøre selv! 

 

PUBLISERT 12. september 2019 / SKREVET AV Fredensborg Bolig

Nyttig på nett

- Ruter.no: Reise kollektivt i Oslo? Her finner du rutetider, linjekart, reiseplanlegger og mer. Ruter har også appene RuterBillett og RuterReise. - Oslobysykkel.no: Kjøp abonnement på Oslos bysykler, og tråkk i vei! gomore.no: Samkjøring- og bildelingstjeneste hvor du kan få skyss, tilby skyss, leie eller leie ut bil. - Nabobil.no: Bildelingstjeneste hvor du kan leie bil av naboen, eller leie ut egen bil.