fbpx

Drømmen er å eie min egen bolig

I dag leier Dody Obmas (31) leilighet i Oslo sentrum. Neste år flytter han inn i en helt ny leilighet på Kværnerhøyden i Oslo gjennom Leie til eie ordningen til Fredensborg Bolig.

– Uten denne muligheten hadde det tatt meg mange år å spare opp nok egenkapital til egen bolig, sier Dodi, som til daglig jobber som bioingeniør i Oslo.

Ifølge Stian Eide Myhre i Fredensborg Bolig er det egenkapitalkravet på 15 prosent (av kjøpesummen) som er den største utfordringen for førstegangskjøpere, og spesielt de som ikke har foreldre eller annen familie som kan hjelpe til med finansiering.

– For de som ikke har en foreldrebank i ryggen, er alternativet å leie bolig og prøve å spare mest mulig egenkapital. Med rekordhøye boligpriser kan det ta uforholdsmessig lang tid, sier han.

Eide Myhre mener det er et paradoks at folk som er fullt i stand til å betjene et boliglån ikke får mulighet til å eie egen bolig, men forvises til et leiemarked med høyere bokostnader.

– I dag er det mange med fast jobb og normalt god inntekt som blir stående utenfor boligmarkedet på grunn av høye boligpriser og egenkapitalkravet. Som en stor boligbygger ønsker vi å bidra til at flere kan eie sitt eget hjem. Som en del av vårt samfunnsansvar tilbyr vi derfor Leie til eie-ordning på en andel av boligene i mange av våre prosjekter.

Ikke bare yngre som sliter med å komme inn på boligmarkedet

Ifølge Eide Myhre er det heller ikke bare er førstegangskjøpere som opplever boligmarkedet som utfordrende.

– Leie til eie-ordningen kan derfor også være til hjelp for barnefamilier som trenger mer plass eller folk som har vært gjennom samlivsbrudd.

Ingjerd Blekeli Spiten, Konserndirektør Personmarked i DNB, understreker at det å stå utenfor boligmarkedet er en driver til økt ulikhet i befolkningen.

– Det er veldig positivt at Fredensborg Bolig og andre store aktører nå tilbyr boligkjøpsmodeller som kan bidra til å hjelpe vanlige folk uten tilstrekkelig oppsparte midler inn i boligmarkedet​. Ikke minst er det mange i de yngre aldersgruppene som er høyst kredittverdige når vi ser på forventet fremtidig inntekt og betalingsevne​ som kan komme seg vesentlig raskere inn på boligmarkedet gjennom slike ordninger.

Ble tipset av en kollega

I likhet med alle andre som ikke har tilgang på foreldrebank, var utfordringen til Dody å klare å spare opp nok egenkapital. Til slutt var det en kollega som tipset han om leie- til eie konseptet til Fredensborg Bolig.

– Jeg hadde ikke hørt om denne ordningen før, men etter å ha lest meg opp tenkte jeg at dette må jeg bare prøve meg på. Så ringte jeg dem.

Etter en prat med Stian som forklarte utfyllende om hvordan konseptet fungerer, bestemte Dody seg for å sende inn en søknad. Etter en uke fikk han beskjed om at søknaden var godkjent.

– Jeg ble veldig lettet og tenkte at dette er en veldig god start. Selv om jeg ikke har foreldre som kan stille som kausjonister får jeg nå muligheten til å kjøpe en helt ny toroms leilighet på Kværnerhøyden Det er jeg er veldig takknemlig for, sier Dody.

En spesiell historie

Historien til Dody skiller seg mye ut fra en vanlig norsk oppvekst. 17 år gammel kom han med sine brødre til Norge som flyktning fra et krigsherjet Kongo. I bagasjen hadde han kun et par bukser.

Siden den gang har han utdannet seg til bioingeniør og har nå fast jobb i Oslo. Han har også blitt pappa til et barn som bor hos moren i Trondheim.

– Jeg kommer fra en familie som ikke har så mye, men når jeg først har bestemt meg for noe går jeg «all in». I Norge er det liksom forventet at man skal eie sin egen bolig, alle vennene mine har det som mål. Etter hvert følte jeg veldig på det selv, og å eie egen bolig ble også min drøm, sier Dody.

Tok sparegrep

Da Dody tok kontakt med DNB for å sjekke finansiering, ble han enig med rådgiveren om å sette opp en spareplan.

– Rådgiveren var veldig hyggelig og hjalp meg med å sette opp en detaljert plan på hvor mye jeg burde spare hver måned. Den største utfordringen var at jeg hadde et forbrukslån som jeg måtte prioritere å betale ned først. Det tok et år, men nå har jeg betalt ned over 100 000 kroner og er helt ferdig med det.

Dody mener det er mye enklere å spare opp egenkapital nå som han har fått god oversikt over økonomien sin og forbrukslånet er ute av verden.

– Jeg jobber veldig mye overtid for å få til det her. Når jeg først har satt meg et mål og bestemt meg for noe går jeg alltid hele veien, så jeg tror det skal gå bra. Målet mitt er å spare opp nok egenkapital i byggeperioden slik at jeg kan kjøpe ut leiligheten innen et år etter at jeg har flyttet inn. Men gjerne før, sier han og smiler.

Verdistigning i bygge- og leieperioden tilfaller kunden

Leie til eie-ordningen til Fredensborg bolig fungerer slik at den opprinnelige prisen på boligen ikke justeres i avtaleperioden – og all eventuell verdistigning tilfaller kunden som egenkapital. Sammen med egenkapitalen man sparer i perioden kan dette være tilstrekkelig til å få finansieringsbevis for å kjøpe boligen.

– Som kunde kan du velge å ikke benytte kjøpsopsjonen, og du har derfor heller ingen risiko ved et verdifall på boligen, sier Eide Myhre.

Prosjektmegler Ivar Egge i DNB Eiendom er ansvarlig for salget av leilighetene på Kværnerhøyden. Han anslår at leiligheten Dody har opsjon på å kjøpe har økt med over 600 000 kroner siden kontrakten ble signert 2020.

– Det er jo en betydelig verdistigning som vil gi et solid tilskudd til egenkapitalen. Det er stor sannsynlighet at han kan kjøpe ut leiligheten allerede ved overtakelse neste år, sier Egge.

Et eneste stort smil

Når vi tar med Dody opp til Kværnerhøyden for å se nærmere på leiligheten som er under bygging, lyser han opp.

– Dette blir så bra, sier han og forklarer i detalj hvor sofaen skal stå, hva slags seng han skal ha på soverommet og hvordan livet og utsikten skal nytes på balkongen om sommeren.

– Det er vanskelig å komme inn på boligmarkedet, og når du først får muligheten til å eie din egen leilighet så er det utrolig bra. Jeg er veldig takknemlig for at jeg har fått sjansen av Fredensborg Bolig og DNB som har fulgt meg opp hele veien. Jeg er rett og slett utrolig «liky» som vi sier på godt norsk, avslutter Dody og ler.

PUBLISERT 9. august 2022 / SKREVET AV Fredensborg Bolig

Kværnerhøyden

Turen langs elveleiet er fredelig. Den er en annerledes og mer skjermet opplevelse enn turen langs den mer anerkjente Akerselva. Høye løvtrær danner et grønt tak over stien. Ved et juv går stien på pilarer og man kommer tett på elven. En hengebro med forankring i bergveggen gir deg en luftig ferd over elven ved Nygårdsfossen - og rett ovenfor ligger Kværnerhøyden.